Големите американски компании донесоа заштитни мерки во областа на вештачката интелигенција

30

На состанокот со американскиот претседател Џо Бајден во Белата куќа, седум големи американски технолошки компании кои развиваат софтвер за вештачка интелигенција ветија дека одговорно ќе се справуваат со технологијата. Меѓу другото, соодветно ќе означува содржина која е креирана или модифицирана со помош на вештачка интелигенција.
На состанокот во Белата куќа во петокот присуствуваа претставници од Amazon, Anthropic, Google, Inflection, Meta, Microsoft и OpenAI.

Тие се водечки компании во областа на вештачката интелигенција во САД. Меѓу другото, тие се обврзаа да дозволат надворешен надзор на нивните производи, да споделуваат податоци за управување со ризик со владите, граѓанското општество и академската заедница и да изнајдат начин конкретно да ја означат содржината што ќе ја создаде нивната вештачка интелигенција за да биде веднаш препознатлива.

Пред да се сретне со бизнис лидерите, Бајден даде кратки забелешки, истакнувајќи ги ветувањата и опасностите што вештачката интелигенција му ги претставува на општеството. „Ова е неверојатно, вештачката интелигенција исто така претставува големи ризици за нашето општество и нашата економија и нашата национална безбедност, но нуди и неверојатни можности“, рече тој.

Тој потсети дека тој и заменик-претседателката Камала Харис се сретнале со бизнис лидерите пред два месеци и рече дека повеќето се тука повторно да ја истакнат одговорноста и да се погрижат производите што ги произведуваат да бидат безбедни и препознатливи.

Компаниите доброволно ги прифатија обврските во врска со различни безбедносни мерки во областа на вештачката интелигенција, а Белата куќа ги опиша како важни иновации и подигање на стандардите за безбедност, заштита и доверба во вештачката интелигенција.

Сепак, Бајден предупреди дека треба да се преземат повеќе чекори за да се осигури безбедноста на новата технологија и го повика Конгресот да усвои закон заедно со извршната акција што може да ја преземе за таа цел.

Според него, овие заложби се ветувачки чекор, но има уште многу заедничка работа пред нив. „Ќе бидат потребни некои нови закони, регулативи и надзор за да се реализира ветувањето за вештачка интелигенција и да се управуваат ризиците. Во следните недели, ќе продолжам да преземам извршни активности за да и помогнам на Америка да се движи кон одговорна иновација. Ќе соработуваме со двете страни во подготовката на соодветни закони и прописи“, рече Бајден.