Google во преговори да ја купи компанијата Fitbit

8

Матичната компанија на Google, Alphabet е во преговори да ја купи компанијата за уреди што се носат Fitbit.

Аквизицијата ќе му овозможи на технолошкиот гигант да влезе на пазарот за корисници на фитнес активности и паметни часовници, на којшто ривалите Apple и Samsung се веќе присутни со години.

Производите на Fitbit во последно време се ставени во сенка од поевтини варијанти на вакви уреди што ги нудат Huawei и Xiaomi, пишува Independent.

Корисниците на фитнес активности на Fitbit ги мери дневните чекори на корисникот, согорените калории и изминатите километри. Тие, исто така, мерат и број на искачени скалила, траење на сонот, неговиот квалитет и отчукувањата на срцето.

Од Google и Fitbit сè уште нема официјален коментар.

Фото: Pixabay