Хрватска ги олабавува мерките, а еве како ќе се купува облека од бутиците

692

Премиерот на Хрватска, Андреј Пленковиќ го претстави планот за укинување на мерките за спречување на коронавирусот, кој, како што кажа, ќе се спроведува во три фази, а првата почнува во понеделник, на 27 април.

Директорот на хрватскиот институт за јавно здравје, Крунослав Чапак, изјави дека поради коронавирусот и по олабавување на мерките, луѓето ќе треба да се навикнат на новите правила на однесување – нема пробување облека во продавниците и ќе мора да се држи растојанието во рестораните.

“Сигурно нема да ви биде удобно да пробувате облека откако ќе бидете пробана од некој друг што не знаете дали е заразен со коронавирус, а исто така тоа е епидемиолошки неприфатливо. Значи, треба да смислиме како ќе функционираат  овие продавници, на таков начин што тие ќе ги продаваат тие стоки, но ризикот да го намалиме на нула или близу до нула, а тоа ќе биде можно само со продажба на исклучиво спакувани производи. Се разбира, тогаш имате можност да го пробате дома, а потоа вратете го ако не ви одговара или на друг начин да го замените“, објасни Чапак за телевизијата RTL на прашањето за тоа како да купувате облека во продавниците.

Тој вели дека не постои ризик за пренесување на коронавирус кога угостителот ќе пристапи еден метар или повеќе и не комуницира со нас повеќе од неколку секунди.

Поради ова, вели Чапак, не треба да се мисли дека ќе има тони плексиглас во рестораните, туку мора да се научи да живеат и работат за да се одржи социјалната дистанца.

“Ако угостителот доаѓа кај вас на одредено растојание од еден метар или повеќе од еден метар и не комуницира со вас повеќе од неколку секунди додека не ви се предаде она што сте го нарачале или наменети за вас, не се смета за близок контакт и со тоа коронавирус инфекцијата не се пренесува“, рече Чапак.

Фото: Pixabay