Хрватскиот ИТ гигант Span излегува на Загребската берза

10

Котирањето на „Span“ на Загребската берза предизвика голем интерес кај малите и големите инвеститори. Имено, станува збор за исклучително успешна и една од најдолговечните хрватски ИТ компании, која собра 101 милион куни (околу 1,350,000 евра) со продажба на речиси 30% од акциите во јавната понуда. Од тоа, дури 8,5 проценти ги купиле работниците на компанијата.

Со потпишувањето на Договорот за котација на сите акции на „Span“ на Загребската берза, започна нов период за компанијата што најдобро го опишува името „мал џин“. Средствата собрани преку јавната понуда на акции ќе бидат инвестирани во раст на бизнисот, пренесува ХРТ.

„Планираме да го продолжиме органскиот раст на пазарите на кои сме присутни, но сакаме да се прошириме на други пазари, имаме меѓународна експанзија во уште шест земји. Само што отворивме Молдавија, и ќе започнеме со бизнис барем во уште една држава до крајот на годината, рече Никола Дујмовиќ, претседател на Управниот одбор на „Span“.

Дизајнот и извршувањето на информативните програми за повеќе од 1.200 клиенти на шест континенти, вклучувајќи ги McDonalds, Starbucks, Rimac Automobili и Infobip, е доказ за успехот на „Span“. Особено важен дел од приказната се нивните работници, од кои повеќе од половина во Хрватска, кои се одлучија да купат акции.

Работник кој купи акции, Славен Мишак, наведува дека ова всушност било добар вовед за инвестирање во Загребската берза, пресметувајќи дека не се шпекулира да се продава од денес за утре, туку дека на долг рок компанијата има некои изгледи и е добра инвестиција. „Не можеби за пензија, но за децата, за факултет, на пример“, вели тој.

Искажаниот интерес на сите инвеститори беше значително поголем од понудениот број акции. Тоа е знак за доверба во „Span“, но и желба на инвеститорите за нови инвестиции. Котирањето на Загрепската берза, и наскоро тргување, не е лесна работа, велат во „Span“, но отвора многу можности за понатамошно финансирање на растот на компанијата.