Hyundai ја купува фабриката на GM во Индија

27

Индиската филијала на Hyundai ја купува фабриката за автомобили Talegaon во западната индиска држава Махараштра, која е во сопственост на General Motors (GM), објави Hyundai. Јужнокорејската компанија ја објави својата намера да ја надгради фабриката и да започне со производство во 2025 година. Сегашниот годишен капацитет е 130.000 автомобили. Hyundai не ја откри финансиската вредност на деловниот аранжман со GM.

Hyundai сака да воведе повеќе електрични возила во Индија
GM престана да продава автомобили во Индија во 2017 година по години на опаѓање на продажбата, но неговото целосно излегување од пазарот е комплицирано поради правните спорови со работниците и неуспехот да се најде купувач за фабриката. Во 2019 година, GM се согласи да ја продаде фабриката на кинеската Great Wall Motor, но разговорите пропаднаа откако компаниите не успеаја да добијат дозволи од индискиот регулатор, во услови на внимателно испитување на кинеските инвестиции.

Минатата недела Hyundai објави дека планира да воведе повеќе електрични возила од брендовите Hyundai и Kia во Индија. Hyundai планира да инвестира 2,45 милијарди долари за зголемување на производството на електрични возила во Индија.