Идеја на студент од Ниш: Сала за вежбање во која справите ќе произведуваат струја

106

sala za vezbanje

Студентот по машинство од Ниш, Марко Живановиќ, има идеја за отворање на сала за вежбање во којашто корисниците додека вежбаат на справите, ќе произведуваат и електрична енергија, пишува Јужне вести.

“Кога ќе влезете во таква сала за вежбање, нема да има разлика и ќе изгледа иста како и сите останати. Но, под нејзе се наоѓаат генератори поврзани со справите и истите генерираат струја којашто оди во акумулаторите. Најпрво, таа струја ќе се користи само за салата за вежбање, за да се намали цената на струјата и членарините, а со текот на времето сакам да создадам технологија со којашто ќе може да се произведува и повеќе енергија којашто би можеле да ја понудиме за продажба“, вели тој.

Најпрво неговата сала за вежбање ќе добие генератори поврзани со справите за вежбање, а потоа ваквите уреди ќе ги нуди и на сали низ градот.

“Тие мали генератори, инаку чинат околу 100 евра, а јас би нашол начин со поевтини материјали да ги правам и продавам за најмногу 20-тина евра. На една справа би требало да има неколку десетина генератори, па ако во салата има десет справи, тие 100 мали генератори би можеле да произведат струја што е доволна за да осветли еден цел парк“, вели тој.

Доколку добие финансиска поддршка за оваа идеја, Живановиќ ќе има потреба од експерти кои ќе работат со него.