Идејата за ковид пасоши сè погласна, немаш вакцина – не може преку граница

26

Информации за тоа дали некој имал корона, дали и кога направил PCR тест и дали примил вакцина – сето ова може да се најде во “ковид пасоши“ во иднина. Оваа идеја е широко развиена во многу земји, а главно ја заговараат туристички работници и авиокомпании кои се надеваат дека може да им донесе спас за време на пандемија.

Некои светски авиокомпании веќе најавија воведување на “ковид пасоши“ како услов за идните летови. Така, австралиски Qantas  најави дека вакцинацијата против Ковид – 19 ќе биде задолжителна за сите нејзини меѓународни патници, но се размислува за воведување на истата состојба на домашните летови.

“Туризмот и сообраќајот се наоѓаат во исклучително тешка состојба на глобално ниво, па затоа е сосема нормално да се фокусираме на можноста за работа бидејќи тоа е единствениот начин да се преживее“, вели за Blic, директорот на Националната асоцијација на туристички организации на Србија (ЈУТА) Александар Сеничиќ.

Како што вели тој, доколку се воспостави таков принцип како деловен модел, тоа може да придонесе за зголемување на туристичките патувања.

Постојат неколку опции за тоа како ќе функционира “ковид пасошот“, а најреална е апликација која би била поврзана со здравствени системи и работела со скенирање на код што би содржел податоци за патници – резултати од тестови или потврди за вакцинација, како и планови за патувања.

Превоз, натпревари, концерти

Во Велика Британија, сите вакцинирани лица добиваат картичка, која сè уште нема правна вредност и не дозволува поголема слобода во врска со патувањата и другите активности. Тоа е потсетник со име и презиме, код и датум на вакцинација, како и кога е потребно да се прими втората доза.

Франција отиде најдалеку, каде што во собранието се најде законот, според кој само вакцинираните лица можеа да користат јавен превоз, да одат на натпревари, ресторани, концерти. Неговото усвојување, сепак, е одложено, барем привремено.

Travel pass за авио превоз

Меѓународната асоцијација за воздушен транспорт (IATA) ja претстави Travel Pass, мобилна апликација која треба да им помогне на патниците лесно и безбедно да го организираат своето патување.
Благодарение на апликацијата, патниците би биле сигурни дека го организирале патувањето во согласност со барањата на одредена земја во врска со тестирање за Ковид-19 или вакцинација.

Фото: Freepik