Индустрии со најголем број на милијардери

12

Индустријата за финансии и инвестиции, вклучувајќи ги сопствениците на приватен капитал, менаџери на хеџ фондови и брокери “произведуваат“ најмногу милијардери во светот. Годинава има 195 нови членови на листата.

Еве во кои индустрии има најголем број на милијардери и колку проценти сочинуваат од вкупната бројка, според листата на Forbes.

Финансии и инвестиции – 14%

Број на милијардери 306

Мода и малопродажба – 11%

Број на милијардери 230

Технологија – 10%

Број на милијардери 214

Производство –  9%

Број на милијардери 188

Разно – 9%

Број на милијардери 188

Храна и пијалаци – 8%

Број на милијардери 171

Здравствена заштита – 6%

Број на милијардери 135

Енергија – 4%

Број на милијардери 85

Медиуми и забава – 3%

Број на милијардери 71

Фото: Pixabay