Инфлацијата во Обединетото Кралство падна на 6,8% во јули

19

Вкупната инфлација во Обединетото Кралство (ОК) нагло се олади во јули на годишни 6,8%, но основниот CPI беше непроменет, што претставува потенцијална главоболка за Банката на Англија.
Насловното читање на CPI беше во согласност со прогнозата за консензус меѓу економистите анкетирани од Ројтерс и следи пониско од очекуваното 7,9% читање во јуни. На месечна основа, основниот CPI се намали за 0,4% во однос на консензусната прогноза од -0,5%.

Сепак, базичната инфлација – која ги исклучува нестабилните цени на енергијата, храната, алкохолот и тутунот – остана на 6,9%, непроменета во однос на јуни и малку над консензусната прогноза од 6,8%.

„Најголем придонес за намалувањето на месечната промена на CPI и на годишните стапки на CPI даде падот на цените на гасот и електричната енергија; Цените на храната се зголемија во јули 2023 година, но за помалку отколку во јули 2022 година, што исто така доведе до омекнување на годишните стапки на инфлација“, соопшти Канцеларијата за национална статистика.

„Хотелскиот и авионскиот превоз на патници беа класите што дадоа најголем компензирачки нагорен придонес во промената на стапката.

Состанокот за монетарната политика на Банката на Англија претходно овој месец донесе поделени гласови за зголемување на основната каматна стапка за четвртина процентен поен до 15-годишното максимум од 5,25% – во 14-то последователно зголемување на основната стапка.

Комитетот за монетарна политика даде малку индикации дека ерата на високи каматни стапки најверојатно ќе заврши наскоро, ветувајќи дека „ќе се осигура дека каматната стапка на Банката е доволно рестриктивна доволно долго за да ја врати инфлацијата до целта од 2 отсто“.

Стапката на невработеност се искачи на 4,2% во јуни, зголемувајќи се над очекувањата на највисоко ниво од октомври 2021 година.