Иновативна маска од Франција што може да се носи до 100 пати

106

Француски научници развија нов вид на заштитни маски, коишто може да се употреба до 100 пати без да бидат заменети, пренесуваат тамошните медиуми.

Пробната серија од 5.000 маски веќе почна да се произведува, а се очекува на пазарот да се појават за кратко време, по цена од 30 евра.

Овој вид на заштитни маски го носат името OCOV, којашто има неколку филтри што на корисникот му овозможуваат да ја носи подолго време без да има потреба да ја менува често. Друга функционалност на оваа маска ќе биде тоа што, самата маска нема да мора да фрла, туку само ќе треба да се заменат филтрите.

Фото: Pixabay