Инвеститорот кој предвиде колапс на пазарот на недвижности во 2008 година сега има нови предвидувања: Hа многумина нема да им се допадне

236

Инвеститорот Мајкл Бери, кој стана познат по предвидувањето на епскиот колапс на пазарот на недвижности во 2008 година, инвестираше повеќе од 1,6 милијарди долари во колапсот на Волстрит.

Мајкл Бери се обложил против S&P 500 и Nasdaq 100, според податоците на Комисијата за размена, пренесува CNN.

Сепак, Бери се чини дека се двоумеше да продаде акции оваа година. Во јануари тој твитна криптична порака до своите следбеници.

„Продади“, напиша тогаш, но до крајот на март се повлече.

– Згрешив што реков дека треба да продадеш – напиша тогаш Бери.

S&P 500 и Nasdaq 100 забележаа големи добивки оваа година. Пораснале за речиси 16 и 38 отсто.

Стана познат во средината на 2000-тите

Во средината на 2000-тите, Бери стана познат по обложувањето на пазарот на недвижности и богато профитираше од кризата  и колапсот на голем број големи финансиски субјекти во 2008 година.

Целиот настан го опиша Мајкл Луис во бестселерот „Big Short“, кој подоцна беше адаптиран во филм во кој Бери го глумеше Кристијан Бејл.

Фондот на Бери излегува од регионалните банки – продаде 150.000 акции на Првата републиканска банка (FRC), како и удели во Хантингтон банка ПакВест (ПАЦВ) и Вестерн алијанс (ВАЛ).

Не е јасно дали тие продажби се случиле пред или откако JP Morgan Chase го презеде FRC во мај.

Сепак, има некои имиња на кои Бери се обложува – околу шест проценти од портфолиото на акции на компанијата е долго, а во вториот квартал од годината ја зголеми својата изложеност на индустријата за патување и здравствена заштита – купувајќи акции во Expedia Group, MGM Resorts и Сигна.

Бери купи и акции во матичната компанија на CNN, Warner Bros. Дискавери (VBD) се проценува на 4,7 милиони долари и 3,3 милиони долари во онлајн продавачот на половни автомобили, The Real Real.

Во финансиските кругови, предвидувањата на Мајкл Бери често добиваат поголемо внимание.