Италија ги разлабавува мерките против пандемијата

28
Hands waving flags of Italy

Италијанските власти од недела ги разлабавуваат мерките што беа воведени поради спречување на ширење на заразата во пет покраини, што ја вклучува и најбогатата и најнаселена област – Ломбардија.

Ломбардија, Пиемонт и Калабрија од недела ќе преминат од црвена во портокалова зона, Сицилија од портокалови ќе се спуштат во жолта зона, што значи помалку ограничувања против пандемијата.

Одлуката е донесена поради падот на хоспитализации во изминатите недели и намален број на новозаразени.

Луѓето во црвената зона смеат да го напуштат домот само за да одат на работа, на лекар или во итни случаи, а сите угостителски објекти и поголемиот дел од продавниците се затворени. Во портокаловата зона, луѓето можат слободно да се движат во своите градови, но не можат да ги напуштаат. Во овие региони се затворени баровите и рестораните, но продавниците работат нормално.

Во Италија се потврдени 1,5 милиони случаи на заразени со коронавирус.

Фото: Freepik