Извозот на ‘фстаци на Турција ѝ донесе над 90 милиони долари

21

Турција во првите три месеци од оваа година извезе ‘фстаци во вредност од 36,8 милиони долари во вкупно 80 земји во светот. Според податоците од здружението на извозници од југоисточна Анадолија, извозот на ‘фстаци е зголемен за 73% во однос на истиот период минатата година.

Вредноста на извозот на ‘фстаци минатата година достигна 90,4 милиони долари.

Според количината, најмногу ‘фстаци се извезени во Италија (661.000 тони), а потоа следат Германија (629.000 тони) и Израел (254.000 тони).

Фото: Pexels