Извозот на нафтени деривати од Русија е најмал во последните 15 месеци

33

Извозот на руски нафтени деривати во првата половина на август е најмал во последните 15 месеци поради силната домашна побарувачка за автомобилско гориво.

До овој заклучок дошла агенцијата Блумберг откако ги анализирала податоците на компанијата Vortex од 1 до 20 август.

Според овие податоци, Русија во текот на првите 20 дена од август значително ја намалила испораката на нафтени деривати во однос на претходниот месец, а обемот на извозот изнесува 2,24 милиони барели дневно, пренесува Комерсант.

Според Блумберг, ова е најниската бројка од мај 2022 година.

Испораките на дизел гориво и гас, кои сочинуваат околу 45 отсто од рускиот извоз на нафтени деривати, беа под еден милион барели дневно, додека извозот на бензин и бесцарински компоненти во наведениот период изнесуваше 66.000 барели дневно.

Извозот на руска нафта од 1 до 20 август изнесувал 371.000 барели дневно, а Блумберг смета дека азиските и блискоисточните земји купиле помалку руска нафта во тој период.