Каде најмногу се произведува основната состојка на чоколадото?

131

Неодамна пишувавме за најголемите производители на чоколадо во светски рамки, но тоа нема да биде комплетно ако не споменеме во кои земји се произведува основната состојка за негово производство – какаото.

Најголем производител на какао во светот е Брегот на слоновата коска, со годишно производство околу 1,5 милиони тони, што е 30% од светското производство. Некои од најпознатите брендови како што Cadbury и Nestle, купуваат какао од оваа земја за нивните чоколади.

Следна е Гана со годишно производство на околу 830.000 тони какао, додека трета е Индонезија со над 777.000 тони. Во десетте најголеми производители на какао се и: Нигерија, Камерон, Бразил, Еквадор. Мексико, Перу и Доминикана.

Фото: Pixabay