Каде се продава најскапо, а каде најевтино месо во ЕУ

59

Според Евростат, статистичката агенција на Европската унија, цената на месото во ЕУ во 2019 година била највисока во Австрија.

Во таа земја, индексот на цените на месото беше 145. Следат е Луксембург, Франција, Холандија, Белгија и Финска.

Така, цената на месото во Австрија беше скоро 50 % повисока од просечната во Европската унија.

Најниски цени на месото во 2019 година имаа Полска и Романија (со индекс на цени од 63), по што следат Бугарија (66) и Литванија (71). Овие статистики вклучуваат говедско и телешко месо, свинско месо, јагнешко месо, овчо и козјо месо, живина, како и месни производи.

Фото: Freepik