Kако изгледа американската економија од 20 трилиони долари (Инфографик)

66

Секоја американска држава игра значајна улога во целокупната економија на земјата. Некои помалку, некои повеќе. Тексас, на пример, генерира производ споредлив со економијата на Јужна Кореја, па дури и мала географска област како Вашингтон генерира повеќе од 129 милијарди долари годишно.

Инфографикот подолу користи годишни податоци за 2022 година од Бирото за економски анализи на САД (БЕА) за да го прикаже бруто домашниот производ (БДП) на секоја држава, истовремено истакнувајќи го личниот доход по глава на жител.

Држави

Калифорнија е убедливо најголемата државна економија во САД со 2,9 трилиони долари БДП, а кога ќе се спореди нејзината номинална вредност (3,6 трилиони долари) со националниот БДП ширум светот, БДП на Голден Стејт ќе се рангира на 5-то место во целина, веднаш под Германија и Јапонија.

Еве детален поглед на податоците:

Калифорнија, Њујорк и Тексас сочинуваат речиси една третина од економијата на нацијата, заедно со реалниот БДП од 6,3 трилиони долари во 2022 година. Единствената друга држава што ја достигна границата од трилиони долари е Флорида со 1,1 трилиони долари.

Економијата на Тексас главно е водена од индустрии како што се напредното производство, биотехнологијата, воздушната и одбраната. Државата е дом и на голем број големи компании, како што се Тесла и Тексас Инструментс, кои ја прават центар за работни места и иновации, пренесува Банкар.ме.

Њујорк е лидер во индустријата за осигурување, агробизнис, чиста енергија и сајбер безбедност, меѓу другите. Зумирањето во областа на Њујорк открива огромни извори на економски аутпут од секторите туризам, медиуми и финансиски услуги.

Личен доход по глава на жител