Како профитираше Шведска од избегнување на карантинот

263

Економијата на Шведска извлече неочекувана корист од одбивањето да воведе карантин и повеќето други рестриктивни мерки поврзани со коронавирусот, соопшти CNBC, според податоците на Европската централна банка.

Во изминатите три месеци, девизниот курс на шведската круна во однос на еврото се зголеми од 11,2 круни за евро во средината на март на 10,4 круни на почетокот на јули. Економистите за американската телевизија изјавија дека тоа се случило и покрај епидемијата во земјата и мерките преземени од властите.

Шведската влада од почетокот одби да воведе строги рестриктивни мерки. Во земјата немаше забрана за луѓето да излегуваат на улица, да работат во јавни институции и да одат во странство. Тоа доведе до зголемување на бројот на заболени во споредба со другите земји од регионот, меѓутоа, властите ги оправдаа своите постапки со желбата да се одржи конкурентноста на економијата.

Аналитичарите сметаат дека падот на девизниот курс на круната во март беше предизвикан од загриженоста на инвеститорите за состојбата на шведската медицина и иднината на економијата. Сепак, нивното однесување потоа се смени, додека дури и домашните инвестиции се зголемија.

Во последните неколку недели, девизниот курс на круната се зајакна, дури и покрај одлуките на Централната банка за спроведување програма за квантитативно олеснување по примерот на ЕЦБ. Регулаторот купува државни обврзници и корпоративни обврзници од комерцијални банки, кои служат како репер за идните емисии на обврзници.

Покрај тоа, на тој начин им се обезбедува ликвидност на банките за кредитирање на економијата. Обемот на програмата неодамна се зголеми – од 300 милијарди на 500 милијарди круни (од 28,6 милијарди на 47,7 милијарди евра).

Фото: Pixabay