Канада забрани извоз на некои лекови во САД

19

Канадските власти објавија забрана за извоз во САД на неколку видови на лекови, посебно оние кои се користат за лекување на Ковид-19, бидејќи земјата би се соочила со недостиг.

Забраната доаѓа во време кога во САД стапува на сила мерката на претседателот Доналд Трамп и којашто овозможува увоз на лекови од странство заради намалување на нивните цени. Таа мерка им дава шанса на американските фармацевтски компании и веледрогерии на големо да увезуваат некои лекови што одат на рецепт, а се наменети за канадскиот пазар.

“Нашиот здравствен систем е симбол на нашиот национален идентитет и сакаме да го заштитиме“, вели Пети Хајди, канадска министерка за здравство.

Канада е мал пазар на којшто отпаѓаат 2% од продажбата на лекови во светот, а на САД 44%. Но, Канада 86% од своите лекови ги набавува од странство.

Фото: Freepik