Канадска компанија за француски Carrefour сака да одвои скоро 20 милијарди долари

33

Понудата на канадската компанија Alimentation Couche Tard за француски Carrefour, во вредност од скоро 20 милијарди долари, наиде на ран отпор бидејќи француските власти за еден од своите најголеми работодавачи изрази загриженост поради суверенитет во секторот на храна и безбедност на работни места.

Во неочекуваната понуда на Couche Tard, со седиште во Квебек, соопшти за француската групација даде незадолжителна понуда од 20 евра по акција, најголем дел во готовина, проценувајќи ја француската компанија на 16,2 милијарди евра.

Акциите на Carrefour се зголемија за 17%, додека акциите на Couche Tard забележаа пад од 11,6%.

Соочени со растечката конкуренција на интернет ривали, како што е Amazon, европските оператори на супермаркети сметаат дека е време за поврзување, иако пристапот на Couche Tard го отвори прашањето за потенцијалното намалување на трошоците или заштеда по консолидацијата.

Фото: Facebook