сабота, 16 јануари, 2021
Цените на индустриски производи во еврозоната се повисоки за 2,7%, споредено со август месец од минатата година.
Во август годинава невработеноста во еврозоната пораснала на 11,4%, во споредба со истиот месец лани, додека стапката на невработеност во Европската Унија изнесува 10,5%.
Целта на Интел бизнис предизвикот е да ја формираат новата генерација претприемници и да го збогатат друштвото на иноватори со талентирани млади луѓе кои имаат страст добрите идеи да ги претворат во одличен бизнис.
Со векови Швајцарија го имашe имиџот на светски трезор. Но, денес банкарската тајна се претвори во алатка за сомнителни трансакции. Дури и некои банкари почнаа да чувствуваат грижа на совест.
За брокерите од Лондон не е премногу невообичаено по пијаната ноќ во градот да не знаат за што ги потрошиле парите, но Стив Перкинс (34), долгогодишен брокер на компанијата ПВМ оил фјучерс, се соочил со многу поголем проблем, пишува бриатанскиот весник Телеграф.
Француската банкарска групација Креди Агрикол најверојатно ќе ја продаде својата грчка филијала Емпорики за едно евро.
Француската државна железница СНЦФ соопшти дека во текот на 2012 година планира да вработи нови 10.000 лица.
Автопроизводителот Опел одбележува 150 години од основањето на фирмата.
Грешници за милијарди, манипулатори со каматните стапки, сомневања за перење пари - не е чудно што според истражувањето на групата за заштита на правата на потрошувачите денес на банкарите се гледа со поголема недоверба од традиционално.
Од Benetton објавија дека ќе ги поддржат социјалните проекти за невработени млади луѓе.
Кога станува збор за плаќањето, грчките потрошувачи се најнестабилни во споредба со потрошувачите од другите европски земји, со само 69,5% навремено плаќање на нивните сметки.
УБС очекува дека европските клиенти од швајцарските банки ќе повлечат стотици милијарди франци.
Францускиот претседател Франсоа Оланд, во првите два месеци откако е на власт, излегол со многу оргинални идеи за тоа како да се заштедат пари во време на криза.
Со своите напори да ги намали емисиите на јаглерод во своите фабрики, компанијата Nestlé го достигна самиот врв на листата на глобални компании кои вложуваат во овој процес.
Создавањето на банкарска унија е од суштинско значење за опстанокот на еврозоната, освен ако брзо не се случи комплетен фискален и политички сојуз, но тоа е малку веројатно, смета главниот економист на Уникредит, Ерик Нилсен.
Мика Лис е новиот главен оперативен директор на меѓународната компанија Станга АД, која нуди софтверски и телекомуникациски услуги со брендот StangaOne1.
Британскиот производител на оружје БАЕ системс и европската авиоиндустрија ЕАДС преговараат за можно спојување, што би можело да доведе до основање на глобален лидер во областа на воздухопловството, одбраната и безбедноста.
Во првите десет земји најдобри плаќачи меѓу компаниите на сметките и другите обврски во дадениот рок во текот на месецот се Романците.
Германскиот Уставен суд го отвори патот за спас на еврозоната, со одлуката дека Европскиот механизам за стабилност (ЕСМ) е легален.
На естонската економија и оди добро, па затоа и властите не очекуваат нивната земја да биде зафатена од кризата во еврозоната.
Во последниот извештај на Светската банка се повикува на интегрирање на неформалниот труд во источна Европа со фирмите во формалната економија. Намалувањето на сивата економија и промовирање на формалното вработување треба да биде клуч за одржлив економски просперитет во источна Европа.
Чешката национална авиокомпанија ЧСА официјално стана дел од новата компанија Чешки Аерохолдинг.