Кина изгради 700.000 5G базни станици оваа година, повеќе од остатокот од светот заедно

30

Кина соопшти дека оваа година изградила скоро 700.000 5G базни станици, со што ја надминува првичната цел од половина милион, додека земјата продолжува со амбициите да ја предводи следната генерација на ултра-брза безжична технологија.

Бројот е повеќе од двојно поголем од бројот на 5G базни станици надвор од Кина, рече Лиу Лиехонг, потпретседател на Министерството за индустрија и информатичка технологија, без да даде споредбени податоци од други земји.

“Добрата инфраструктура потикна цела низа нови апликации базирани на 5G. На пример, секторот за паметно образование е сведок на појава на нови образовни модели како што се ултра високи резолуции, интерактивно учење на далечина од 5G, обемна настава со технологија на проширена и виртуелна реалност и холографски училници за време на пандемијата Ковид-19“, рече Лиу.

Аналитичарите велат дека иако воведувањето на 5G базната станица беше импресивно, тоа сепак е само мал дел во споредба со огромната кинеска база од 1,2 милијарди 4G корисници.

Фото: Pixabay