Кина лансираше нова железничка рута за транспорт на товар до Германија, заобиколувајќи ја Русија

117

Кинеските власти започнаа нова линија на товарен воз од градот Ксиан (северозападната провинција Шанкси) до градот Манхајм во Германија. Според официјалното соопштение на Царинската служба Ксиан, рутата минува преку Црното и Каспиското Море користејќи мешан железнички и поморски транспорт. Ова го објави Ксинхуа, цитирана од ТАСС.

Според официјалните информации, првиот воз, натоварен со 42 контејнери со вкупна тежина од 316 тони, тргнал од Ксиан на 13 април.

Забележано е дека композицијата ќе помине низ Казахстан, Азербејџан, Грузија, Романија, Унгарија, Словачка, Чешка, а со надминување на вкупно 11,3 илјади километри, ќе стигне до градот Манхајм во Германија. Трасата на товарниот воз ја заобиколува Русија.

Според Царинската служба Ксиан, новата рута е 16-та за товарните возови кои сообраќаат меѓу кинескиот град и Европа.

Според шефот на компанијата Xi’an Free Trade Port Construction and Operation Co. – Со Џун Сјаоџун, цитиран од Ксинхуа, новата рута опфаќа земји и региони низ кои поминале малку возови од Кина до Европа и отвора нови можности за пазари и за кинеските и за меѓународните компании.

Сјаоџун, исто така, истакнува дека новата рута отвора нови транспортни можности за локалните и странските логистички компании.