Кинеската економија годинава со раст од 7,9%

71
Weifang kite festival in China. Vector cartoon landscape of chinese village with traditional houses, glow lanterns on street and flying paper red dragon in sky

Кина во 2021 година ќе биде главен поттикнувач на светската економија, со раст на економската активност за 7,9%, проценува Меѓународниот монетарен фонд (ММФ).

Тоа е нешто послаба прогноза од онаа којашто ММФ ја објави во редовниот есенски извештај во октомври, предвидувајќи дека втората најголема економија во светот во 2021 година ќе порасне за 8,2%.

ММФ сепак проценува дека забрзувањето ќе биде изразено во Кина одошто во останатите економии што се погодени со коронавирусот.

“Кинеската економија и понатаму брзо закрепнува од пандемијата, потпомогнато од силните настојувања да се сузбие кризата и со итни политички мерки за ублажување на последиците“, се наведува во извештајот на ММФ.

Фондот проценува дека кинескиот бруто домашен производ минатата година порасна за 1,9%, што би значело дека Кина е единствената економија што не забележа пад во годината што ја одбележа пандемијата.

Фото: Freepik