Климатските промени за првпат стануваат финансиски ризик

22

Глобалното затоплување би можело да предизвика сериозни промени во вредноста на имотот, предупредија американските федерални резерви, со што климатските промени за првпат стануваат ризик по финансиската стабилност.

“Инвеститорите поради акутните ризици, како што се бури, поплави и пожари, би можеле да влијаат врз вредноста на реалниот и финансискиот имот“, вели Лаел Бреинард, претставничка од американската централна банка.

Наглите промени на цените на имотот поврзани со климатски предизвикани природни катастрофи ќе имаат последици врз работењето на финансиските пазари коишто тешко ќе може да се предвидат.

Фото: Freepik