Клучен дел од интервјуто за работа: Како правилно да кажете колкава плата очекувате?

118

Природно е да сакате да бидете чесно платени за вашата работа. Сепак, отворено да разговарате за платата со некој со кој веројатно ќе работите на долг рок е доста предизвикувачки.

Но, постојат начини да се подготвите за разговорот, без разлика дали вие самите ќе го иницирате или чекате вашиот соговорник да го стори тоа, за да се чувствувате посигурни и да обезбедите подобра позиција во разговорот, пишува CNBC Make it.

Кога да се спомене платата за време на интервју за работа

Експертите советуваат на секое интервју за работа да одите со подготвени очекувања кога станува збор за платата. Една од основните задачи кога се подготвувате за интервју е да пребарувате податоци за платите во индустријата, да ги проверите достапните податоци на Интернет и да слушате совети и информации на социјалните мрежи за да создадете слика за вашата позиција на пазарот на трудот.

И постојат неколку размислувањa за тоа кога да се постави прашање за плата за време на интервју за работа.

Сè повеќе компании почнуваат однапред да ја презентираат својата понуда. Во тој случај, може да разговарате за платата во првиот или вториот круг. Ако сте убедени дека ја заслужувате сумата што ја зацртавте и веќе имате неколку ветувачки интервјуа зад себе, можете да го поставите прашањето за платата на почетокот, со цел најдобро да го искористите вашето време, вели советничката за кариера Октавија Горедема.

Сепак, генерално треба да почекате додека не се претстави понудата или да чекате што е можно подолго за да разговарате за конкретни бројки, советува Горедема. Тогаш, ќе имате подобра преговарачка позиција – ќе знаете дека навистина сакаат да ве вработат и дека веќе потрошиле време и пари за да ве проверат.

Како да одговорите на прашањето „Колкава плата очекувате?

Експертите генерално советуваат прво да избегнувате да ја наведувате точната сума. Ако ја наведете сумата премногу ниска, ќе биде тешко да се поправи подоцна. Ако побарате премногу  менаџерите за човечки ресурси може да се обратат кај друг кандидат кој очекува помала плата.

Наместо тоа, можете да одговорите на прашањето со враќање на топката на соговорникот. Бидете љубезни и испитувачки: „Би рекол/а дека надоместокот е важен аспект на работата и мора да биде прифатлив за двете страни. Со оглед на тоа што управувате со човечки ресурси и како такви знаете што компанијата има да понуди, би сакал/а да го слушнам вашето мислење за опсегот на плати погоден за оваа позиција“.

Што ако другата страна инсистира на сумата?

Интервјуерот може да го повтори прашањето и да инсистира да го наведете износот. Во тој случај, бидете подготвени да одредите опсег врз основа на податоците што сте ги собрале.

Бидете јасни за минималниот износ што го очекувате. Направете го на дното на опсегот и не отстапувајте од него.