Кои се најголеми извозници и увозници на ќерамиди

19

Ќерамидите се едни од основни елементи за градба на куќи и останати објекти со различна примена. Ги има во различни големи, бои и состав, а топ три извозници на овој производ се европски земји.

На прво место со инкасирани 175 милиони долари е Германија, на второ е Франција со заработени 69,5 милиони долари, додека Шпанија е трета со 50,4 милиони долари.

За најголеми извозници важат Полска 61,3 милиони долари потрошени за увоз, втора е Велика Британија 46,9 милиони долари, додека трети се Белгија-Луксембург 42,2 милиони долари.

Македонија од извоз на ќерамиди има заработено 4,57 милиони долари, а најмногу увезува во Бугарија (92%), Албанија (6,9%) и сосем мал дел во Србија (0,89%).

Најмногу увезува од Србија (72%), Грција (15%) и Унгарија (11%).