Кој е најпрометниот аеродром во Европа

55

Аеродромот Sheremetyevo во Москва е прогласен за најпрометниот аеродром во Европа за месец јуни. Тој примил 2,94 милиони патници, според британскиот портал airserviceone.com.

Sheremetyevo, исто така, втор месец по ред го одржува статусот на најточен аеродром на континентот во смисла на усогласеност со распоредот на летови и втор најточен во светот во категоријата Глобални аеродроми.

На второ место е аеродромот во Истанбул (Istanbul IST) , кој примил и испратил 2,8 милиони патници. На трето место е уште еден московски аеродром – Domodedovo, со патнички сообраќај од 2,45 милиони луѓе месечно.

Фото: Facebook