Кој е романецот што од “луда идеја“ стигна до њујоршката берза

232

Софтверски инженер од Романија, кој се преселил во САД поради работа во Microsoft, имал “луда идеја“ што го врати во родната земја и стана еден од најбогатите луѓе во светот.

Даниел Дајнс е извршен директор на UiPath Inc., производител на софтвер за автоматизација, кој во средата собра 1,34 милијарди долари на берзата во Њујорк. Дајнс се врати во својата татковина во 2005 година и ја основаше компанијата позната денес како UiPat, а денес 49-годишникот има удел во компанијата вреден шест милијарди долари, што го прави еден од 500-те најбогати луѓе во светот.

“За некој што доаѓа од Европа во САД во своите дваесетти години, за мене беше голем предизвик да се прилагодам, иако моето професионално искуство во Microsoft беше одлично. Затоа имав луда идеја да се вратам и да основам компанија “, вели Дајнс.

Скриена предност

UiPath проценет на седум милијарди долари во 2019 година, сега вреди околу 30 милијарди долари откако продаде акции по цена од 56 долари за акција, над очекуваниот опсег од 52 до 54 долари. Тоа го рангира Дајнс меѓу 500-те најбогати луѓе во светот, според индексот на милијардери на Bloomberg.

“Да се ​​започне компанија од мало место без пазар има скриена предност: тоа ве принудува да размислувате глобално од првиот ден“, рече Дајнс.

Дајнс, кој студирал математика и компјутерски науки на Универзитетот во Букурешт, ја основал компанијата како DeskOver и ја преименувал во UiPath во 2015 година.

Фото: Facebook