Комарци ги избркаа станарите од зградите за зелено домување

305
Експериментален проект за зелено домување во кинескиот град Ченгду им вети на потенцијалните жители да живеат во “вертикална шума“, со уредени градини на секој балкон.

Сите 826 стана биле продадени до април годинава, но зградите се напуштени. Проблемот? И комарците ги сакаат растенијата.

Само неколку семејства се преселиле во становите на зградите со градини од страв од инфекција, објавија кинеските медиуми.

Проектот е завршен во 2018 година и секој приватен балкон е дизајниран да обезбеди простор за раст на растенијата. Без станарите да се грижат за нив, растенијата “дивееја“ и скоро целосно проголтаа некои запоставени балкони, а потенцијалниот еко-рај беше нападнат од комарци.

Фото: YouTube printscreen