Крипто руши рекорди: Од 2021 година, повеќе од милијарда долари украдени во измами, социјалните мрежи најголем извор

145

Од почетокот на 2021 година, повеќе од 46.000 луѓе пријавиле губење пари во крипто измами. Од нив се украдени повеќе од милијарда долари, се наведува во новиот извештај на американската Федерална трговска комисија (FTC).

Крипто изнесува приближно еден од четири пријавени украдени долари, повеќе од кој било друг начин на плаќање.

Просечната единечна загуба беше 2.600 долари, а најчесто користените криптовалути беа Bitcoin, Ethereum и Tether.

Околу половина од луѓето кои пријавиле дека биле измамени рекле дека тоа започнало со реклама, објава или порака на социјалните мрежи.

Instagram, Facebook, WhatsApp и Telegram се на врвот на листата на социјални мрежи кои биле извор на измами.

Повеќето од измамите се поврзани со инвестиции, при што FTC пријави загуба од 575 милиони долари во 2021 година за лажни можности за инвестирање. Измамите поврзани со романса беа вториот најчест тип на измама.

Пријавените загуби во 2021 година беа речиси шеесет пати повисоки од оние пријавени во 2018 година. Според FTC, бидејќи крипто средствата не се централизирани во банка, не постои субјект што ќе пријави измама или сомнителна активност, а трансакциите не можат да се вратат.

FTC сподели неколку совети за да им помогне на луѓето да избегнат идни измами, вклучително и избегнување гарантиран профит и високи приноси: „Ниту една инвестиција во криптовалути не гарантира заработка, особено не голема заработка“.

Покрај тоа, FTC предупреди дека „никој кој не е измамник нема да бара од вас да купите криптовалута“ и „никогаш не мешајте совети за онлајн состаноци и инвестициски совети“.