Ланец на супермаркети вработува 16.000 лица

179

Најголемиот британски ланец на супермаркети Tesco најави дека ќе отвори дополнителни 16.000 постојани работни места за поддршка на силниот раст на онлајн продажба.

Tesco очекува дека повеќето од овие позиции ќе ги пополнат колегите кои привремено се вработија на компанијата на почетокот на пандемијата Ковид-19 и сакаат да останат и да работат трајно“, објави британскиот ланец на супермаркети.

Овие работни места ќе вклучуваат 10.000 лица поврзани со примање и извршување нарачки од клиенти, 3.000 возачи на испорака, како и голем број други работни места во продавниците и центрите за дистрибуција.

Во кризата со корона, многу компании, вклучувајќи трговци на мало, хотели и авиокомпании, отпуштаат десетици илјади работници за да ги намалат трошоците за работа. Британските супермаркети, од друга страна, ангажираат нови работници за да ја исполнат зголемената побарувачка за испорака на храна на прагот.

Синџирите за попусти на супермаркетите Aldi и Lidl минатиот месец најавија создавање дополнителни 1.200 и 1.000 работни места во Велика Британија оваа година, бидејќи тие продолжуваат да отвораат нови продавници и да ги зголемат пазарните удели.

Најголемиот оператор на ланци на супермаркети во САД и Европа, Ahold Delhaize, неодамна објави дека се вработени повеќе од 45.000 нови работници на глобално ниво во вториот квартал, пренесува Екапија.

Фото: Freepik