Мексико ја замени Кина како најголем трговски партнер на САД и покажа како се менува економијата

31

Според новиот извештај на Луис Торес, висок деловен економист во Банката на федерални резерви на Далас, Мексико повторно го потврди своето место како главен трговски партнер на Америка, со стоки во вредност од 263 милијарди долари кои поминале меѓу двете земји во првите четири месеци од оваа година.

Трговијата со Мексико учествуваше со 15,4 отсто од стоките извезени и увезени од САД, нешто пред вкупната американска трговија со Канада и Кина, која изнесуваше 15,2 отсто и 12 отсто, соодветно.

Дури и кога светот се движи од врвот на пандемијата, способноста на Мексико да го преземе првото место од Кина, која ги помина последните две децении подлабоко интегрирање во американската економија, е јасен знак дека економскиот хаос од 2020 година ќе продолжи да ја дефинира светската економија во годините што доаѓаат.

Торес рече дека семето за оваа промена е посеано пред пандемијата, со тарифите на поранешниот претседател Доналд Трамп за некои кинески производи и потпишувањето на трговски договор меѓу САД, Канада и Мексико, мало ажурирање на скоро тридецениската НАФТА договор. Но, Торес рече дека промените, исто така, сугерираат забрзана промена кон „nearshoring“, практика во која земјите носат синџири за снабдување за клучни стоки во земјите кои се физички и политички блиски, пренесува Klix.ba.

Nearshoring се зголеми за време на пандемијата поради зголемените трошоци за испорака на производи низ Пацификот и побарувачката на потрошувачите за побрзо време на испорака.