Microsoft најави затворање на 7.800 работни места

6

microsoft

Технолошкиот гигант Microsoft најави затворање на 7.800 работни места, во најголем дел поврзани со бизнисот со паметни телефони, пишува Usa Today.

“Се откажуваме од стратегијата за започнување и водење на сопствен бизнис со мобилни телефони и креираме стратегија на раст и креирање на успешен Windows екосистем, којшто ги интегрира мобилните уреди како и досега“, изјави извршниот директор на Microsoft, Сајта Надела.

Овој потег следи откако компанијата го промени извршниот тим за да ги зајакне своите активности. Поранешниот директор на Nokia, Стефан Елоп е отпуштен, додека потпретседателот Тери Маерсон го презеде водењето на мобилната дивизија.