ММФ ги ублажи проценките за пад на глобалната економија за оваа година

8

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ги ублажи проценките за пад на глобалната економија оваа година, благодарение на побрзото закрепнување на развиените земји и Кина.

ММФ се очекува светската економија да се намали за 4,4%, додека претходните проценки беа 4,9%. Ревидираната проценка на падот е поради силниот раст на развиените економии во второто тримесечје што е над очекувањата, а проекциите покажуваат дека тој тренд ќе продолжи и во следното тримесечје.

Кина, според ММФ, е посебно заслужна за оваа проекција, поради нејзиното брзо закрепнување од последиците што ги остава пандемијата. Таа ќе биде единствена земја што ќе има позитивна стапка на раст од 1,9%, што е двојно повеќе од претходните очекувања на ММФ.

Во текот на следната година светската економија се проценува дека ќе се зголеми за 5,2%.

Американската економија се очекува оваа година да забележи пад од 4,3%, што е двојно помалку од проценките на ММФ. И еврозоната се очекува да расте за исто толку иако претходните проекции предвидуваа пад од 6%.

Фото: Facebook