ММФ: Постојат изгледи за побрзо закрепнување на економијата

13

Вакцините и дополнителните финансиски стимулации отвораат изгледи за посилен глобален економски раст во 2021 година, изјави Џефри Окамото, прв заменик-директор на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ).

“Во јануари, предвидуваме глобален раст од 5,5 % во 2021 година, но има изгледи за посилен и поодржлив економски развој поради дополнителни финансиски стимулации, особено во САД, како и поради изгледите за масовна вакцинација“, рече Окамото.

Во исто време, тој истакна дека глобалното закрепнување останува нецелосно и нерамномерно.

На пример, Кина се врати на нивото на економски раст пред кризата, надминувајќи ги сите поголеми економии. Сепак, растот е сè уште неурамнотежен и приватната потрошувачка заостанува зад инвестициите. Надвор од Кина, постојат алармантни знаци дека јазот меѓу напредните економии и пазарите во развој ќе се прошири.
Ова, од своја страна, ќе стави околу 90 милиони луѓе под прагот на сиромаштија од почетокот на пандемијата.

Фото: Pixabay