ММФ повикува на фискална реконструкција на ЕУ

6

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ја повика Европската унија (ЕУ) да ја промени својата фискална рамка во услови на високи долгови и зголемени каматни стапки, велејќи дека реформите се клучни за да се избегне должничка криза која „може да ја загрози самата ЕУ“.

„Во услови на извонредна економска несигурност и фискални предизвици кои претстојат, реформата на фискалната рамка на ЕУ не може да чека“, напиша директорот на Одделот за фискални прашања Витор Гаспар, заедно со колегата од европскиот оддел Алфред Камер и шефот на стратегијата Џејла Пазарбасиоглу, во блог пост во понеделникот. .

Меѓу трите клучни препораки на ММФ е создавањето на таканаречен фискален капацитет на ЕУ – финансиран преку заедничко издавање долгови – што би можело да им помогне на членките на еврозоната подобро да управуваат со економските падови и да обезбедат јавни добра.

Таа идеја е слична на фондот за обновување на пандемијата на ЕУ од 800 милијарди евра (797 милијарди американски долари), кој беше основан во 2020 година со значителен услов обврзниците да се издаваат како дел од блокот, а не поединечно како земји-членки. Верзијата на ММФ ќе вклучува климатски инвестициски фонд за да им помогне на земјите да ги намалат емисиите на јаглерод и да ја прекинат нивната зависност од рускиот гас.

ММФ го предложи новиот фонд како дел од поширокиот преглед на Пактот за стабилност и раст, главната рамка за фискалната политика на ЕУ, што треба да биде разгледана од министрите за финансии на ЕУ оваа недела.

Од 27-те земји-членки се бара да се стремат кон буџетски дефицити под три отсто од бруто домашниот производ и национални долгови под 60 отсто, цели кои би останале на сила според предлогот на ММФ.

Неколку членки моментално ги исполнуваат тие критериуми, по двоен шок, прво пандемијата, а потоа војната во Украина. ЕУ ги суспендираше правилата во 2020 година и ја продолжи суспензијата до крајот на следната година.

Тоа значи дека постои „прозорец на можности“ за преземање реформи, кои „не треба да се трошат залудно“, напишаа директорите на одделот на ММФ, пишува Блумберг Адриа.

Европската комисија, извршната власт на блокот, треба да ги претстави сопствените идеи за фискална ревизија во наредните недели. Владите-членки се поделени околу тоа колку ова треба да биде амбициозно, со некои фаворизирачки мерки за задоволување на инвестициските потреби, додека други се фокусираат на фискалната стабилност.

Други елементи на предлогот на ММФ вклучуваат:

Земјите-членки ќе развијат свои среднорочни буџетски планови, кои ќе бидат оценети од нов, независен Европски фискален совет. Земјите на ЕУ, исто така, ќе постават долгорочни годишни ограничувања за трошење.

Земјите-членки со кревки финансии би морале да објавуваат избалансиран буџет или суфицит за три до пет години, додека оние со помал долг би имале поголема флексибилност – охрабрувајќи ги владите да градат тампон во добри економски времиња.