ММФ повикува на поголемо оданочување на богатите

23

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ги повика владите да го зголемат оданочувањето на богатите, со цел да се намали јазот во приходите меѓу најбогатите и најсиромашните, што се влоши за време на пандемијата Ковид-19, пишува Guardian.

Предупредувајќи дека економскиот шок предизвикан од пандемијата може да ги поткопа ставовите на јавноста во врска со правичноста на оданочувањето и системот на социјално осигурување и да доведе до социјални немири, организацијата со седиште во Вашингтон рече дека истражувањето покажува дека владите ќе имаат јавна поддршка доколку го пренасочат даночното оптоварување на побогати членови.

ММФ, кој издаде десетици милијарди долари заеми на земјите во развој минатата година, соопшти дека преминот кон дигитални услуги, тренд забрзан од пандемијата, ќе има лош ефект врз неквалификуваните работници и дополнително ќе доведе до поголема долгорочна невработеност стапки.

Најновите истражувања во САД и Европа покажаа зголемување на поддршката за попрогресивни даночни политики и сè повеќе луѓе поддржуваат поголемо оданочување на богатите, велат од ММФ. 

Фото: Pixabay