Нафтата околу 69 долари за барел

14

Цените на нафтата се стабилизираа на меѓународните пазари, достигнувајќи ниво од околу 69 долари за барел откако стравот од инфлација ја неутрализираше загриженоста за снабдување по нападот во Саудиска Арабија и оптимизмот поради усвојување на планот за поддршка и помош во САД.

Цената на барел нафта лондонскиот пазар се намали за 20 центи и изнесуваше 69.16 долари, а накратко достигна и 71.38 долари. На американскиот пазар со барел се тргуваше по 13 центи пониска цена, од 65,96 долари, а накратко достигна вредност и од 67,98 долари.

Цените на нафтата почнаа да се зголемуваат откако Организацијата на земјите извознички на нафта и нејзините сојузници предводени од Русија минатата недела се договорија да продолжат со намалена дистрибуција и покрај растот на цените на сировата нафта.

Фото: Pexels