Најде начин да ги искористи старите автомобилски гуми и разви бизнис од тоа

160

Маџан Хелес собира стари автомобилски гуми и ги рециклира во материјали што се користат како основен слој за вештачка трева на спортските терени, како и во земјоделството, сето тоа во сиромашниот Појас Газа.

27-годишниот маж, кој е дипломиран геологија за животна средина и водни ресурси, живее недалеку од депонијата каде што се трупаат автомобилите пред да бидат набиени, распарчени и подготвени за извоз. Токму ова место го инспирирало за неговиот проект.

Ги собира гумите каде и да ги најде, вклучително и фрлените на улица, кои понекогаш се палат на протести, пишува Пословни дневник.

Хелес потоа користи машина за пресување за да ги претвори во гумени гранули кои се користат во градежни проекти, во земјоделството за правење вештачка тло, а исто така и за вештачка трева. Тие, исто така, можат да им дадат нов живот на гумите за детски играчки и велосипеди.

– Мојот проект ја штити животната средина и помага да се намалат еколошките ризици – рече Хелес, кој се надева дека ќе го прошири својот бизнис и повеќе нема да работи сам.

Во Газа, Убајда Насар од спортскиот клуб, каде терените се направени од вештачка трева, рече дека за секој од нив се потребни 50 до 60 килограми гумен гранулат годишно.

– Порано увезувавме гуменгранулат по високи цени, денес ја има во Газа. Ги поддржуваме локалните производи – рече Насар.