Најскапите историски знаменитости во Европа

8

Стариот континент има многу што да им покаже на туристите, освен плажите, трговските центри и луксузните установи. Тука може да видите некои од најстарите споменици на културата во светот. Како еден бонус на оваа листа можеме да ја додадеме и Белата куќа, која што иако се наоѓа во Вашингтон, е изградена од ирски архитект, меѓу 1792 и 1800 година.

Погледнете кои се највредните споменици на културата во Европа:

8. Лондонската кула – 89 милијарди долари

p8(28)

7. Катедралата Дуомо, Милано – 103 милијарди долари

p7(29)

6. Ла Саграда Фамилија, Барселона – 122 милијарди долари

p6(29)

5. Колосеумот во Рим – 114 милијарди долари

p5(36)

4. Ајфеловата кула, Париз – 344 милиони доалри

p4(35)

3. Кривата кула во Пиза

p3(42)

2. Партенон, Атина

p2(38)

1. Света Софија, Истанбул

p1(41)