NASA го суспендира договорот со Маск поради Безос

26

Американската национална агенција за аеронаутика и вселена (NASA) се согласи да го суспендира договорот за развој на првото приватно комерцијално вселенско летало за спуштање двајца американски астронаути на Месечината.

Компанијата на Елон Маск доби договор со NASA вреден 2,9 милијарди долари, а она што се бара од неа е да изгради вселенско летало со екипаж за да ги изврши првите мисии на Месечината од 1972 година.

Одлуката да се избере компанијата на Маск не изненади никого, бидејќи долго време соработуваше со NASA, последен пат беше пред неколку месеци, кога тројца астронаути пристигнаа на МВС со приватниот Falcon 9. Американската вселенска агенција ја објасни својата одлука со ограничени финансиски средства, како и фактот дека понудата на Маск е најпрофитабилна.

Blue Origin и Dynetics поднесоа жалба до надзорот на Конгресот и го раскинаа договорот додека не се завршат постапките. Двете жалби против Маск беа одбиени на почетокот на јули.

Компанијата на Џеф Безос, Blue Origin, тврди дека NASA погрешно го проценила предлогот за изградба на модулот. Компанијата го извести судијата дека ќе побара прекин на договорот додека се разгледува случајот.

Во вторникот, генералниот инспектор на NASA, Пол Мартин рече дека слетувањето на астронаутите на Месечината во 2024 година не е можно поради посебните барања за изградба на костуми на астронаути.