Недела кога каматните стапки (повторно) се зголемуваат

43

Неделата што претстои ќе донесе многу превирања на банкарскиот пазар. Европската централна банка во четврток ќе донесе одлука за дополнително зголемување на каматните стапки, а ново зголемување на каматните стапки се очекува наскоро во САД, на состанокот на Федералните резерви на 20 и 21 септември.

Економистите сè уште се поделени во мислењата за тоа како најновиот скок на каматните стапки ќе се одрази на економијата, односно колку ќе го зголеми ризикот од можна рецесија, но банкарите тврдат дека во моментов ова е најоптимално решение во борбата против галопирачка инфлација.

Се очекува дека годишниот раст на цените на еврозоната во август ќе достигне вредност од 9,1 отсто, наспроти инфлацијата од 8,9 отсто во јули, процени минатата недела Заводот за статистика на Европската унија (Евростат). Тоа е далеку над целта на Европската централна банка (ЕЦБ) од два отсто, па најновите податоци веројатно ќе го зголемат притисокот врз ЕЦБ за агресивно зголемување на каматните стапки на претстојниот состанок.
Наводно, единствената дилема пред претседателката на ЕЦБ Кристин Лагард и нејзините колеги во Франкфурт е дали да се зголеми основната каматна стапка за 50 или 75 процентни поени. Но, се чини дека одлуката за степенот на заострување на монетарната политика е само маска која крие цела низа предизвици.

Оштетената и нерамномерна економија на еврозоната е оптоварена со кризата во снабдувањето со енергија, како резултат на историскиот шок од инфлацијата и претстојната опасност од последователна рецесија. Тие предизвици станаа уште поакутни кога руски Газпром во петокот објави дека неговиот клучен гасовод ќе остане затворен на неодредено време, пишува Блумберг.

Европските банкари, исто така, се борат со слабоста на еврото, поттикната од последиците од агресивното затегнување во САД, и знаат дека секој обид на ЕЦБ да компензира со зголемување на трошоците за задолжување ја поткопува фискалната стабилност на послабите членки, како што е Италија.

Економистите сметаат дека работата на Кристин Лагард во моментов е потешка од задачата на нејзиниот американски колега Џером Пауел.

Одлуката што се очекува во четврток е веројатно помалку комплицирана од онаа во јули, но нема помали последици. Евентуалното зголемување од 75 базични поени овојпат би значело уште поголема итност за инвеститорите во борбата против растот на цените.

Да потсетиме, Европската централна банка во јули ги зголеми клучните каматни стапки за прв пат по 11 години за 0,5 отсто, па така каматните стапки на главните операции за рефинансирање и каматните стапки на граничната кредитна линија и депозитната линија достигна вредност од 0 на 27 јули. 50 проценти, 0,75 и нула проценти, соодветно.