Њујорк oстанува број 1 глобален финансиски центар

27

Њујорк го задржа првото место во последното издание на Глобалниот индекс на финансиски центри (Global Financial Centres Index – GFCI), со тоа што Лондон остана на второто место поради силната конкуренција од Шангај и другите азиски центри.

Дваесет и деветтото издание на GFCI дава проценки за идната конкурентност и рангирање за 114 финансиски центри ширум светот. GFCI служи како вреден водич за креаторите на политики и инвеститорите.

Врз основа на проценките на 65.507 финансиски центри, обезбедени од 10.774 испитаници на интернет-прашалникот GFCI, Њујорк остана на врвот со 764 поени, додека Лондон падна за 23 поени, на 743, само еден поен пред Шангај. Следните пет места ги пополнуваат азиските финансиски центри, со две од европските на дното на првите 10.

Податоците за GFCI 29 покажуваат релативно високо ниво на стабилност во горната половина на индексот, со неколку центри кои менуваат 10 или повеќе места на рангирањето. Постои поголема нестабилност во долната половина на индексот, што можеби рефлектира одредена несигурност за отпорноста на растечките и помалите центри.

Просечниот рејтинг на центрите во индексот падна за само 3,5 поени (-0,55%) од GFCI 28 (41 поен од GFCI 27 на GFCI 28), што може да покаже поголема доверба во финансискиот систем отколку во раните фази на пандемијата.

Фото: Pixabay