Објавена ранг листата на најбезбедни авиокомпании во светот

29

Airline Ratings, сајт што се занимава со рејтинзите и оценките за безбедност на воздушниот сообраќај, ја објави листата на најсигурни авиокомпании во светот.

Австралиската Qantas Airways е прогласена за најсигурна авиокомпанија во светот за 2021 година.

Ранг листата опфаќа дури 385 авио превозници ширум светот, и се рангираат по следните фактори: несреќа и евиденција на сериозни незгоди, ревизија на управните тела, државна ревизија, водечки иницијативи за безбедност во индустријата и старост на флотата.

Airline Ratings објави листа на 20-те најбезбедни авиокомпании во светот:

 1. Qantas
 2. Air New Zealand
 3. Singapore Airlines
 4. Emirates
 5. EVA Air
 6. Etihad Airways
 7. Alaska Airlines
 8. Cathay Pacific Airways
 9. British Airways
 10. Virgin Australia
 11. Virgin Atlantic
 12. Hawaiian Airlines
 13. Southwest Airlines
 14. Delta Air Lines
 15. American Airlines
 16. SAS
 17. Finnair
 18. Lufthansa
 19. KLM
 20. United Airline

Фото: Pixabay