Оптимизам на пазарот на нафта поради вакцините против Ковид-19

12

Цените на нафтата забележаа пораст на меѓународните пазари, бидејќи во светот завладеа оптимизам поради ефикасноста на вакцина против коронавирусот.

На лондонскиот пазар, цената на барел нафта порасна за 34 центи и достигна вредност од 42,74 долари. На американскиот пазар барел нафта се тргуваше по цена повисока за 20 центи од 40,49 долари.

Пазарите ги зафати оптимизам по објавата на Pfizer и BioNTech дека нивната експериментална вакцина против Ковид-19 е ефикасна повеќе од 90%.

Фото: Freepik