Пандемијата ја погоди добивката на Allianz

13

Германската осигурителна компанија Allianz објави дека оперативната добивка во 2020 година падна за првпат по скоро 10 години поради поголемите побарувања од компаниите погодени од пандемиските ограничувања.

Оперативната добивка на Allianz минатата година падна за 9,3% на 10,75 милијарди евра, што се намалува за првпат од 2011 година, кога резултатите на групацијата беа погодени од цунамито во Јапонија и отписи за време на европската должничка криза.

Негативното влијание на Ковид-19 беше 1,3 милијарди евра, забележува Allianz, а деловниот извештај исто така покажува намалена побарувачка за автомобилско и патничко осигурување.

Оваа година осигурителната компанија сака да постигне оперативна добивка од 12 милијарди евра, плус или минус милијарди евра, а извршниот директор Оливер Баете смета дека се на добар пат да ја остварат целта.

Фото: Facebook