Пет начини да управувате со вашето крипто-портфолио во 2022 година

94

2021 година генерираше таков пазарен принос, за кој инвеститорите обично сонуваат.

Климата на неизвесност предизвикана од пандемијата и забрзаниот тренд кон онлајн просторот доведоа до просперитет на биофармацевтските компании и акциите на компаниите како што се Zoom и Netflix, како и добавувачите. Дури и распродажбата на технолошките акции создаде можности за инвеститорите да купат „падови“.

Пазарите беа оптоварени со проблеми, вклучително енергетски кризи, прекини во синџирот на снабдување и логистички нарушувања, плус атмосфера на зголемена инфлација што ја постави основата за развој на неповрзани средства како што се криптовалутите.

Solana беше најголемиот победник во 2021 година со добивка од над 9,649%, следен од Ethereum, кој скокна за 265%. Самиот Bitcoin (BTC) имаше многу тешка година, но сепак успеа да „порасне“ за над 65% во 2021 година.

Со толку голема неизвесност во 2022 година, кој е најдобриот начин да управувате со вашето крипто-портфолио?

1. Управување со ризик

Многу крипто-експерти велат дека треба да потрошите само околу 5% од вашето портфолио на криптовалути. Како што знаеме, тие се нестабилни средства чија цена може да скокне и да падне за неверојатни 10% или повеќе во еден ден.

2. Побарајте корисност / функционалност

Додека Bitcoinot беше крал на шпекулативните средства, неговите основи беа средство за размена на валута низ целиот свет. Не испадна така поради неговата променлива природа, што значи дека не одговара како начин на плаќање, но секако носи можности за инвеститорите и дневните трговци.

Ако 2021 година ни покажа нешто, тоа е дека вистинските крипто-победници се оние кои зад себе имаат вистинска корисност и примена во реалниот свет. Ethereum и Solana се примери за ова.

Кога инвестирате во криптовалути, погледнете ги проектите или протоколите зад нив. Колку можат да бидат корисни? Колку проекти се хостирани на нивните мрежи или колку корисници имаат? Ова е сигурен знак за можен победник. Меме криптовалутите се интересни, но дали навистина имаат вистинска функционалност? Одговорот е не.

3. Следете ги популарните инвеститори

Во 2021 година, видовме дека крипто-инфлуенсерите се популаризираат на TikTok. Бидејќи огромното мнозинство на нови трговци не знаат како да инвестираат во криптовалути, тие ги следат советите на инфлуенсерите на Instagram и TikTok.

Непријатниот дел од оваа приказна е што овие инфлуенсери не доаѓаат со докажани резултати за тоа колку се успешни во тргувањето. Наместо тоа, фокусирајте се на копирање на вистински трговци. Можете да го направите ова преку платформи за социјално тргување како NAGA и eToro.

NAGA е јавно тргувана компанија и сите лидери на пазарот се целосно транспарентни за нивниот успех во тргувањето. Можете да видите како функционираат нивните портфолија и какво е нивото на поврат што им го носат на луѓето што ги копираат.

Копирањето на портфолиото на успешна компанија ви овозможува автоматски да ги репродуцирате нивните зделки, а најдобро од сè, не мора да бидете трговски експерт за да го направите ова. Ова им овозможува на трговските лидери да ги направат сите истражувања и стратегии во ваше име додека вие се потпирате на нивната мудрост.

4. Диверзификација

Диверзификацијата е начинот на кој го изложувате вашето портфолио на што е можно повеќе различни видови средства, пазари, сектори и региони, така што ако еден не успее, другите имаат шанса да успеат. Земено во контекст на криптовалутите, тоа значи дека вие не само што купувате Биткоин, туку го дистрибуирате вашиот капитал меѓу голем број различни криптовалути.

Заработете изложеност на криптовалути со купување, тргување, па дури и акции поврзани со нив, како што се криптовалути и крипто платформи. Диверзификацијата е она што ќе му овозможи на вашето портфолио да издржи секаква бура.

5. Дивиденди и пасивни приходи

Криптовалутите, за разлика од некои акции, не плаќаат месечни дивиденди, туку ви дозволуваат да ги „стејкнете“ (заложувате) во замена за пасивни приноси. Во 2022 година, прегледајте ги протоколите за „стејкинг“, позајмување и кредитирање за да направите вашите неактивни токени да работат во ваша корист.

Заклучок

Сè што знаеме е дека можеме да очекуваме турбулентна 2022 година на пазарите. Сепак, овој тип на клима создава нестабилност, која, кога се користи правилно, носи можности за инвеститорите и трговците.

Повеќе пари се слеваат во крипто-арената од кога било, така што можеме да очекуваме уште една интересна година за оваа класа на средства. Трикот за управување со вашето крипто-портфолио е да го задржите вашиот капитал онолку долго колку што можете, истовремено зголемувајќи го профитот и минимизирајќи го ризикот.

Следете ги советите погоре и ова ќе ви даде силна основа за следната година.