По 25 години – се гаси познатиот систем за рангирање сајтови

85

Амазон објави дека глобалната платформа за рангирање на сајтови и анализа на конкуренцијата – Alexa.com – се гаси по 25 години постоење. Платформата ќе престане да работи во мај 2022 година.

Alexa.com е компанија во сопственост на Амазон и е позната по општо прифатениот систем за рангирање на компании, врз основа на анализа на податоците за веб сообраќајот на партнерите. Покрај системите за рангирање на сајтови, Alexa.com нуди пакети за оптимизација и анализа на конкуренцијата.

Компанијата им се заблагодари на корисниците за 25 години користење на нивните податоци, кои обезбедија статистички извештаи, извештаи за содржина, анализа на комети, истражување на клучни зборови и слично. Alexa.com престана да нуди нови претплати, а старите претплатници ќе имаат пристап до податоците на Amazon и алатките за SEO до 1 мај 2022 година.

API на Amazon ќе биде повлечен на 8 декември 2022 година.

Постои можност зад исклучувањето на услугата да стои пад на популарноста на платформата. Semrush, SaaS онлајн платформа за проценка на видливост, покажува постојан пад во однос на органската содржина на Alexa.com.