По Tesla, уште една компанија си заминува од Силиконската долина

29

Откако Илон Маск, со својата компанија Tesla, решил да ѝ “заврти“ грб на Калифорнија и да се пресели во Тексас, а иста таква одлука донесе и технолошкиот гигант Oracle.

Компанијата соопшти дека своето седиште го сели од Силиконската долина во Остин, којшто е главен град на сојузната држава Тексас. На вработените им било дозволено да бираат на која локација ќе работат, односно дали ќе сакаат во иднина да работат од дома.

Тексас стана земја во којашто и понатаму најдобро се развива бизнисот. Маск, како трет најбогат во светот, сега го сели седиштето во Тексас. Неговите “колеги“, Бил Гејтс и Џеф Безос, своите седишта ги има во Вашингтон, една од деветте сојузни земји на САД коишто се ослободени од данок на доход.

Фото: Pixabay